perjantai 12. heinäkuuta 2013

Reissun purkua

Jos sitä vielä koko reissua jotenkin yrittäisi niputtaa kasaan. 

Kandyssa oltiin pari viikkoa, jonka jälkeen lähdettiin mielestämme ansaitulle muutaman päivän lomalle Sri Lankan rannikolle. Lähtö Kandysta oli jokseenkin vaikea…myönnettäköön, että kyynelkin siinä vierähti. Kaikki se mitä orpokodissa oli koettu oli henkisellä tasolla niin valtavaa. Mutta eteenpäin on mentävä.
Ensimmäiseksi saavuimme Galleen. Rauhallinen paikka meren rannalla. Parvekkeella istuessa sai vilkuttaa valkoisiin koulupukuihin pukeutuneille tytöille ja pojille. Työt ja kaikki koettu oli vielä hyvin vahvana mielessä ja lomalle irrottautuminen oli vaikeaa. Matkamme jatkui Hikkaduwaan. Paljon turisteja, turistisuomea puhuvia paikallisia. Pari ensimmäistä päivää meni sille naureskellen mutta lopulta se alkoi tuntua tungettelevalta ja ahdistavalta. Meitä ei ole tarkoitettu rantalomalle.

Vielä viimeisinä päivinä saimme kokea jotain käsittämättömän koskettavaa. Lähdimme tuktukin kyytiin ajatuksena käydä vielä buddhalaisessa temppelissä. Kuskimme kuitenkin päätti näyttää meille jotain, mihin emme osanneet varautua. Hän vei meidät Tsunami Photo Museumiin. Sen kohtaaminen oli pysäyttävää. Museossa oli satoja kuvia orvoista lapsista, junaonnettomuudesta, kelluvista ruumiista, itkevistä vanhemmista. Kaikki se keveys, mitä lomapäivät olivat mieleen tuoneet vaihtuivat mielen raskauteen, suruun. Kuvia oli vaikea katsoa, tekstejä niiden alla vielä vaikeampi lukea. Kyyneleitä ei voinut estää. Meri, joka oli ollut heidän ystävänsä oli hetkessä vienyt yli 35 000 ihmisen hengen Sri Lankassa. Kaikkein puistattavinta oli kuulla kuskimme tarina siitä hetkestä. Hän oli ollut rannalla kun tsunami oli tullut ja selvinnyt siitä kaikesta vain yksinkertaisesti juoksemalla pakoon. Arvoitukseksi jäi, miten hän suhtautuu mereen nyt, sillä niin hiljaiseksi kokemus veti, että kysymyksiä ei voinut esittää.

Matkalla Hikkaduwasta lentokentälle osui eteemme vielä toinen vähintäänkin outo tilanne. Tien vieressä huomasimme kuinka ihmiset kantoivat ruumisarkkua. Nopealla vilkaisulla näytti, että he siirtävät sen paikasta toiseen. Tarkemmin kun tilannetta katsoi, edessä näki kukkia kantavia ihmisiä ja perässä kulki ihmisryhmä. Siis hautajaissaattue. Tilanne oli hyvin absurdi. Kaikessa sen outoudessaan hyvin koskettava.

Sri Lankassa vallitsi välittömyys. Vaikka ennen reissua mieliimme piirrettiin uhkakuvia ja se jollain tasolla varjosti lähtöä, niin paikan päälle saavuttua kaikki se hälveni. Ihmiset olivat ystävällisiä, joskus vähän turhankin tuttavallisia mutta liikkuminen ja oleminen maassa oli erittäin turvallista. Vielä on vaikea tajuta missä sitä on ollut ja kotiin palattua tuntuikin, että koko reissua ei ole tapahtunut. Pikkuhiljaa varmaan omaan tajuntaankin iskee kaikki se mitä oikeasti on tapahtunut. Kokemus, reissu, ihmiset ja maa säilyy lämpimänä muistona mielessä. Toiveissa palaan maahan joskus vielä uudelleen.


Suurimmat ja rakkaimmat kiitokset Merville <3 Teit reissusta uskomattoman ja unohtumattoman. Kaikki sujui niin vaivattomasti, vaikka alkuun mietityttikin miten niin tiivis yhteiselo sujuu J Vaikka työ olikin raskasta, niin sinun kanssa sitä tehdessä se muuttui kevyeksi. Oli joku johon tukea ja turvata. Yksin en olisi varmasti siitä selvinnyt, enkä kenenkään toisen kanssa olisi voinut reissua tehdä. Kiitos kaikista niistä kokemuksista ja muistoista joita yhdessä loimme. Niissä riittää sitten mummoina muisteltavaa. Kiitos <3

Niina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti